miercuri, 9 mai 2012
Avalansa
Avalansa este fenomenul de alunecare pe versantul unui munte a unei cantitati mari de zapada ce se pune in miscare. Cantitatea de zapada dusa de o avalansa poate atinge ordinul milioanelor de tone, luand tot ce intalneste in calea ei. Avalansa este precedata de o unda de soc care spulbera tot ce se afla in raza ei. Acest fenomen este unul dintre cele mai periculoase catastrofe naturale, reprezentand un pericol pentru populatia montana. De asemenea, activitatile turistice duc la cresterea riscului impactului pe care-l au avalansele asupra societatii. Acestea pot fi cauzate de o supraincarcare naturala de zapada sau pot fi cauzate de om.
Tornada
Tornada este un fenomen meteorologic care antreneaza curenti de aer ce pot atinge pana la 1300 km/ora. Vantul se roteste sub forma unui vartej de aer ce se inalta de la suprafata pamantului, pana la nivelul norilor negri de furtuna ce-l insotesc. Acest vant care porneste procesul de formare a vartejului ia nastere in anumite conditii climatice. O modalitate de definire a acestui fenomen ar fi urmatorul : o tornada se formeaza atunci cand o cantitate foarte mare de aer cald, numita ciclon, urca, iar aerul rece (numit anticiclon) coboara, prin deplasarea acestora formandu-se o palnie. Tornadele sunt frecvent intalnite in America de Nord, unde poarta denumirea de "twister".
Cutremurul
Cutremurul este o miscare a pamantului si consta in vibratii propagate sub forma unor unde ce pornesc din centrul Terrei. Activitatile vulcanice sunt cele care produc deseori aceste vibratii rezultate din miscari ale placilor tectonice. Cutremurul este un dezastru natural care provoaca daune majore atat in randul vietilor umane, cat si in cel al bunurilor materiale. Pentru evaluarea intensitatii cutremurelor este folosita scara seismologica a lui Richter. Cauzele producerii cutremurelor pot fi naturale sau antropice, iar cutremurele pot fi atat terestre, cat si submarine. Cutremurul cel mai grav din istoria omenirii a avut o magnitudine de 8 pe scara Richter si a avut loc in anul 1556, intr-o provincie chineza, unde au pierit peste 830.000 de oameni.
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
A doua zi de miercuri din luna Octombrie a fiecarui an este o zi in care se promoveaza o cultura globala de reducere a riscului de dezastre naturale, numita "Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale". Pentru ca nivelul sigurantei cetatenilor si a bunurilor materiale sa fie unul cat mai ridicat este nevoie de o mai buna constientizare a riscurilor de producere a unor catastrofe naturale. Populatia trebuie sa fie cat mai informata, astfel ca cetatenilor le sunt distribuite pliante cu reguli si masuri care trebuie respectate in cazul producerii unori dezastre naturale. Pentru gestionarea unor situatii de urgenta create de asemenea evenimente, in sprijinul comunitatii intervin lucratorii profesionisti, dar si voluntarii. Cu un slogan ce accentueaza faptul ca viata cetatenilor are prioritate, autoritatile locale subliniaza necesitatea respectarii regulilor transmise de acestea si luarea tuturor masurilor necesare.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)